Grekiska Kycklingfärsbiffar&Pannacotta på en Tisdag

img_6492God morgon denna strålande Fredag, hoppas ni sovit fint och är laddade för helg? Idag tänkte jag ta er både till Grekland en sväng och även locka er med Julsmaker... Kan ni tänka er, jag har redan börjat med Julsmaker här hemma. Om jag är helt tossig i skallen? Mjaa beror på vem du frågar, jag har det inte som diagnos i alla fall :-D .

Förut gjorde jag ofta 2 och 3-rätters middagar men har kommit av det spåret lite så i Tisdags när pappa var här och hälsade på så slog jag till och gjorde 2-rätters. När pappa är här rukar det ofta bli kött och jag börjar bli lite trött på det, blir som ett spår som blir trist i längden och i Tisdags så valde jag att kliva av det spåret och tog med honom till Greklands smaker i stället, om han njöt? Ja jag fick 10/10 på poängskalan och en 9/10 på desserten men jag vet varför jag inte fick fullpott på desserten och det kommer jag till längre fram. Kevin (min son) vill alltid att vi ska betygsätta min mat, jag säger alltid ett nummer rakt av bara men han har börjat gå in del och del, som igår när vi åt pizza.. Ja då fick pizzabotten ett betyg och fyllningen ett eget betyg ha ha.. Vad ska det bli av denna unga man? En matrecensent?

img_6442Något som är givet är så klart oliver och jag har faktiskt fastnat ifrån dom här vanliga från Figaro med pimento i mitten. Det säger bara tjoff tjoff tjoff rakt in i munnen, svårt att sluta äta. Men vill man pimpa upp dom så kan man alltid smaksätta med rivet citronskal, örter av olika slag eller varför inte hackad chili? Min pappa är inte ett fan av oliver. Alla är vi olika, tur är väl det! Jag var själv i ett stadié en gång där jag heller inte åt oliver, lite sjukt är det då att jag åkte till Grekland för första gången för 100 år sedan (ja jag är faktiskt några hundra år) och vid detta tillfälle gillade ja inte fetaost heller.Men under denna resa, som förövrigt bestod av alldeles för många besök på bargatan (jag kanske var 20 år) så lärde jag mig äta ööh oliver eller fetaost, nu minns jag inte ha ha... Men jag minns i alla fall att när jag väl började gilla oliver så började jag med svarta oliver för dom var/är inte lika salta och idag är det helt tvärtom, jag äter bara gröna (typ). Äter du oliver?

img_6443Soltorkade tomater har jag inte heller gillat, tänk vad smakpaletten utvecklas hela tiden. Dessa från Garant är inte lika hårt soltorkade som vanliga, det är lite mer syrlig/friskhet och "tomatig" smak på dom.  Ett måste för mig är även jalapeños, okej det är inte så mycket Grekiskt med dom kanske utan mer Spanien men Spanien kom på besök i min grekiska afton och jag älskar när alla håller sams så alla länder är välkomna. Men jag gillar när det blir lite sting i maten, nästan som ett getingstick i käften, eller nja det kanske var en dålig liknelse ha ha...

img_6447Och om det inte räckte med hetta så kom även USA på besök för att sprida lite brand i kroppen, hemma hos mig kan man hitta mängder med olika smaksättningar med styrka.

img_6448Jag har börjat gå in mer och mer i kycklingvärlden & tycker att färsen är godare än vanlig nötfärs just nu. Jag vet inte varför men har nästan blivit lite äcklig av nötfärs på slutet, kanske för jag börjat äta mer vegetariskt och sist jag skulle göra något med nötfärs så fick jag en benbit i munnen, uäääck fy fan vad vidrig. Såg typ kadavret ligga framför mig på tallriken halvt slaktad. Såå idag bjuder jag på ett recept med kycklingfärsbiffar som är otroligt goda, när dom kom ut ur ugnen så smakade jag direkt och ja jag åt en hel biff rakt av bara fast resten av maten inte ens var klar.

img_6451

Grekiska kycklingfärsbiffar 500 g kycklingfärs 1 msk potatismjöl 0.5 dl vatten 1 ägg 1 msk grönsaksfond 1 vitlöksklyftor 1 tsk citronpeppar (knorr eko, godast ever) 1 tsk torkad oregano 1 tsk nystött svartpeppar 1 tsk salt1 tsk timjan Smoked paprika krydda (santa maria, besatt av denna)

Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom paprikan.  Forma till runda biffar och lägg på en ugnsplåt med smält smör på, jag gjorde det enkelt och sprejade Smör & Rapsolja från Arla Kockserien över.  Pudra över paprikakryddan. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.

img_6460Till detta gjorde jag en Tzatziki på Créme Fraiche och jag smaksatte faktiskt även den med Ajvar Relish stark samt en uns med färskpressad citronsaft för att bryta av krämigheten från fraichen, mycket mumma måste jag säga. Receptet har jag höftat ned så har inte exakta mått så ni kanske får reglera liiiiite på smakerna men ska försöka vara så tydlig som möjligt.

Tzatziki med ajvar & citron 250 g créme fraiche 1/3 - 1/2 gurka beroende på storlek 1-2 klyftor beroende hur kraftig vitlökssmak du vill ha samt hur stora dom är (jag använde 2 st) 1-2 msk ajvar relish stark en liten squeeze med färsk citronsaft smaka av med salt och nymald svartpeppar Börja med att dela gurkan på längden, ta en liten tesked och dra bort fruktköttet (som är typ genomskinligt) så det blir en halvmåne kvar av gurkan.  Gör alltså båda delarna. Nu kan du gå två vägar, vill du ha lite krispigare tzatziki så delar du gurkan 2-3 gånger på längden och sen hackar du ned gurkan i mindre bitar eller så river du gurkan på det grövsta på ett rivjärn. Jag brukar hacka för att få mer krispighet men valde att riva gurkan denna gång. När du rivit ned gurkan så lägger du den i en sil och har över lite salt, låt den ligga där och vätska ur sig en stund medans du gör i ordning själva såsen. Blanda créme fraichen med resten av ingredienserna, riv vitlöken på ett rivjärn. Pressa ur så mycket vätska du bra kan ur gurkan och sen tillsätter du den i din röra. Smaka av med salt & peppar. Låt den gärna gå stå till sig en stund i kylen innan servering. img_6462 Till detta serverade jag ett underbart bouquet... Eller okej det var vanligt kranvatten med is, färsk citron och egenodlad citronmeliss. img_6464img_6465Jag låter vattnet stå i kylen ett tag med citronen & melissen och precis innan servering så har jag i is och ställer fram flaskan på bordet. Då hinner flaskan/tillbringaren bli nedkyld och vattnet håller sig kallare längre. img_6467Flingsalt finns alltid på mitt bord och ett salt som jag fastnat för är Flingsalt från Garant, det är en genomskinlig plastburk med blå text. De står även Cornwall England och jag har säkert kört med detta i 1 år om inte mer. Det är bra pris och man kan smula ned det mindre med fingertopparna om man vill ha mindre bitar. img_6470Jag gjorde klyftpotatis till detta och det är inge speciellt med denna potatis, förutom att jag gjort den då HA HA! Men en sak som jag lärt mig under alla år man gjort klyftpotatis det är att inte dränka potatisen med olja utan ha mindre och blanda om rejält så all potatis får olja på sig. Jag blandade även bakpotatis med vanlig mindre potatis, jajjemänsan kan ni änka er att jag hade olika potatisar och olika storlekar. Försöka bara att skära alla i lika stora klyftor så är det ingen fara om ni tror att vissa blir brända och vissa är knappt klara. Jag brukar variera ganska mycket när jag smaksätter min potatis men denna gång blev det nog citronpeppar, örter som oregano, timjan, salt och sen var det nog en smaksatt olja med basilika. Häll potatisen på en plåt, direkt på plåten utan nå bakplåtspapper, jag vet att en del kör med det men det gör ikke jag. Kör den ungefär cirka 30-40 min i ugnen på 220 grader. Rör om några gånger under tiden du har potatisen i ugnen. MEN gud jag höll på att glömma, jag smaksatte även med hel kummin på potatisen, MUMS!

img_6472Besvismaterial 1 ↑ visst ser alla lika rostade ut :-) 

img_6474Tips, och detta är bara mellan dig och mig, okej!? Om du mot förmodan råkar ha någon biff kvar dagen efter så rosta en macka, kleta på tzatiki och bryt ned en biff i mindre bitar och fördela över mackan. Tryck i dig bara, rakt in i munnen SMACK! Vill du vara lite mer finsmakare kan du väl adda salladsblad och lite goda grönsaker för krispighet men jag själv kunde inte hålla mig.

img_6477Klart att jag körde lite grönsaker till middagen men ack så enkelt, varför krångla till det när man kan välja att lyfta 2 vanliga ingredienser som passar som handen i handsken. Mina egenodlade tomater fick leka med strimlad rödlök och jag smaksatte denna duo med rapsolja, en med basilika och en med en liten skvätt chili sen är det även ytterst lite vitvinsvinäger. Smaka av med salt & lite nymortlad svartpeppar. img_6486Pappa hade med en alkoholfri öl som jag smakade på, god men en liten speciell smak.

img_6489img_6497img_6500En bättre Tisdag med andra ord!

img_6501Förra året så var jag till Orsa och plockad hjortron med farmor och dessa guldklimpar har legat i frysen sen dess, ja dom funkar faktiskt fortfarande trots att ett år har gått. Så nu var det dags att göra något med dom, jag vet att pappa är ett stort fan av hjortron så jag gjorde en pannacotta och smaksatte hjortronen med juliga smaker. Det  jag glömde och som saknades var nått crisp som bryter men min hjärna var väl på lågvarv och jag kom på detta under tiden jag åt detta. Jag hade tänkt göra flarn men man kan lika gärna smula över pepparkakor på toppen så hett tips på det!

 Citron & vaniljpannacotta m. Juliga hjortron 1 vaniljstång 4 dl vispgrädde 1 dl mjölk 1 dl gelésocker multi rivet skal av ½- 1 citron Häll grädde, mjölk och socker i en kastrull. Tillsätt citronskal och dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och ägg i gräddblandningen. Jag slänger även ned stången som får koka med tills jag ska hälla upp pannacotta då tar jag bort den. Låt blandningen koka cirka 1/2 minut och häll sedan upp den i valfria glas eller skålar. Vill du ha så snett som jag gjort så tar du fram en muffinsplåt, lägger lite papper i botten och ställer ned glaset snett sen häller du i pannacotta och ställer in hela formen i kylen med glasen på sned. låt stå i kylen cirka 4 timmar innan servering. Juliga Hjortron 125 g halv frysna hjortron ½ tsk kanel 1-2 kryddmått mald nejlika 1-2 kryddmått kardemumma ca 2 msk socker cirka 1 tsk citronsaft Koka upp i bara någon minut Tillsätt kryddorna & sockret. Smaka av med citronsaft, kyl. Servera på toppen av pannacottan och ev smulad pepparkaka, rostade hasselnötter eller flarn till.

img_6517Mycket mätta & belåtna var vi. Idag vart det ett riktigt långt inlägg men så kan det vara ibland. Nu har jag suttit med det här sen 07 imorse, dvs redigering och sen skriva inlägget så nu är de dags för en dusch/uppfräschning sen ska jag försöka baka en tårta för imorgon kommer släkten på fika :-D . Jag hoppas verkligen jag lyckas med den här tårtan jag ska göra för den är sååååå vacker. Lyckas jag så kommer det recept, annars kan vi glömma att jag ens skrivit detta ha ha. Ha en riktigt fin Fredag nu och kram på er!

BTW är det någon som vet hur man flyttar kommentarsfältet nedanför inläggen? Ogillar verkligen  att den ligger under rubriken och har försökt fixa det men tydligen så fixar inte jag det så vet någon detta, PLEASE ge dig tillkänna! PUSS

hjortron - kycklingfärsbiffar - middag - pannacotta - recept - yummifood