Enkla frallor med chiamjöl, dinkelflingor&rågmjöl

Hej godingar, hoppas ni har en strålande Lördag so far? Vi har en riktig seg dag här, min son är sjuk och har legat med 39-40 graders feber sen i förrgår kväll så jag servar mest med febernedsättande, vätska och snorpapper men igår så bakade jag bland annat dessa enkla frallor. Måste säga att 2018 för mig har verkligen börjat med mer bak än vad jag är van vid. Har flera bakrecept som ska upp i bloggen som te.x banankaka med choklad, kladdkakekakor och pannacottan från Jul. Men just dessa frallor är i alla fall superenkla att slänga ihop, du behöver inte lägga så mycket energi på dom och det bästa av allt är att du låter dom kall jäsa i kylen under natten sen poppar du bara in plåten i ugnen på morgonen så har du nybakat bröd på ett kick. Jag valde även att testa baka med chiamjöl för jag hade en oöppnad förpackning i skafferiet, vad jag har läst om mjölet så ska det göra brödet mycket saftigare och det smakar inte just något så det tar ingen smak, det tillför bara massor med nyttigheter i brödet som omega-3 och kalcium. Jag blandade även mjölsorterna rågmjöl och vetemjöl, hade jag haft rågsikt hemma hade jag endast kört på det då det är en blandning mellan rågmjöl och vetemjöl, cirka 60 % vetemjöl och 40% rågmjöl. Så beroende vad du har hemma kan du antingen bara köra på rågsikt eller mixen rågmjöl/vetemjöl. Enkla frallor med chiamjöl, dinkelflingor & rågmjöl cirka 10-12 st 1/2 paket jäst (jag använde för söta degar) 5 dl kallt vatten 1 msk honung 1 msk olja 2 tsk salt 1 - 1 1/2 dl dinkelflingor 2 msk linfrön 1 msk fänkål (nästa gång blir det med 2 msk för mer smak, men smaken finns där vid 1 msk) 2 dl chiamjöl 3 dl rågmjöl 5 dl vetemjöl Smula ned jästen i en bunke och tillsätta det kalla vattnet, rör om tills jästen löst upp sig. Mortla linfrön och fänkålen, tillsätt i vattnet tillsammans med resten av ingredienserna. Jag körde i min hushållsmaskin och valde att  tillsätta lite av mjölet i taget. Så här i efterhand så hade jag nog minskat ned lite av mjölet faktiskt, degen kan vara lite mer kladdig när du låter degen jäsa så tips är att minska ned med kanske 1 dl vetemjöl, men vill du följa mitt recept till punkt och pricka så gör du det för att få en egen uppfattning om brödet.. Täck med handduk och låt degen jäsa cirka 30-45 min, sen stjälper du upp degen på ett mjölat bakbord, du behöver inte knåda men kan underlätta att platta ut den lite i alla fall och sen skär du i önskade bitar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en handduk över brödet och ställ in plåten i kylen över natten. På morgonen så gräddar du av brödet i mitten av ugnen på 225 grader cirka 20 minuter. Hade jag bara gjort brödet till mig så hade jag nog valt att tillsätta frön/nötter i brödet men eftersom det inte är så himla populärt här fick det bli utan... denna gång ;). Funkar även med att tillsätta russin, torkade tranbär etc.

Min lilla sjukling

Hoppas att ni testar brödet, återkom gärna med kommentar sen om vad du tyckte om det! En påse åkte direkt in i frysen här så det finns när det behövs... Ha en fortsatt fin Lördag, kram !
baka - chiamjöl - enklafrallor - frallor - kalljäst - kalljästbröd - lattemacchiatto