Äppeljuice med kanel&honung

Jag har försökt att ändra om min design här inne 1 miljon gånger nu. Det är något fel på min redigerare för jag kan inte ens förhandsgranska längre utan måste publicera ett nytt tema utan att ens veta hur det blir för att kunna uppdatera min sida och se hur det ser ut, gissa om frustrerande. Sånt här gör ju att man bara blir less och kommer ingenstans MEN nu ska vi inte prata redigering utan äpplen som vi har gården full av... I början av veckan var jag och Kevin ut på gården och fyllde en korg med äpplen som vi sedan gjorde juice på. Om det är något jag aldrig köper hem så är det juice, det är sån stor sockerfälla så man baxnar nästan av. Visst det finns dom bättre men vi avstår helt, det är lika med saft. Vi köper aldrig saft och Kevin är i alla fall van vid att inte ha saft i sin närhet eftersom det verkligen är en sockerfälla om något. Man kan göra så mycket annat gott själv och vatten är väl det som går mest, med eller utan bubblor. Smaksätta kan man göra med färsk citron, lime, mynta etc.. Men nu gjorde vi i alla fall egen äppeljuice och där väljer vi så klart själva hur mycket vi vill tillsätta med sötman och hur vi väljer att söta den. Kevin har varit med mig i köket mer än vad han brukar denna vecka och för 2 dagar sedan så bakade vi äppelpaj (recept kommer) och efter vi smakade den igår så sa han:- Nu tycker jag att vi ger oss en klapp på axeln, så klappade han sig på axeln. Den var riktigt, riktigt god och jag frågade honom: - Men visst är det kul när man äter något så himla gott och man har gjort det själv!? Då sa han att från och mer nu så ska vi baka/laga mat tillsammans 1 gång i veckan. Jag tycker det är otroligt viktigt att man lär sig vart saker kommer ifrån, som te.x äpplen i detta fall, liksom hela processen med när på året som trädet ger frukt osv. Samt hur mycket olika saker man kan göra med äpplet. Inte "bara" gå till affären och köpa en fryst äppelpaj, en juice på kartong eller äpplen i en plastpåse (jag försöker även sluta med påsar och värna mer om miljön genom att köpa papperskassar etc). Jag utger mig absolut inte som någon expert med pekpinne men jag försöker i alla fall bli bättre och mer medveten om vad det är vi stoppar i våra kroppar egentligen. Kan säga att sen jag började jobba extra i kassan på ICA så är jag totalt chockad över hur mycket färdigt som folk köper, totalt i chock. Jag trodde inte det var så illa som det är, visst vi köper också vissa saker färdiga emellanåt som te.x beasås, dumplings och vårrullar men oftast så består en hel måltid av något fabrikat och 80% av måltiden är gjort från grunden hemma. Jag ser barnfamiljer köpa vakuumpackade eller frysta pannkakor, för mig är det helt ofattbart. Som är så enkelt att göra? Eller är det bara av lathet man köper det? Hur är det i din familj? Köper ni mycket fabrikat eller gör ni det mesta själva? Visste ni att det även finns picklad rödlök att köpa färdig nu? Som är så enkelt att göra? Jag frågar mig många gånger om det är av lathet man väljer denna livsstil, av okunskap eller om man helt enkelt skiter i vilket. Juicecentrifugen dammades av och fick göra sitt bästa jobb, jag önskar att jag använde den mer än vad jag gör. I vissa perioder så körs den som sjutton sen får den vila ett tag och den glöms bort för en stund. Nu är jag verkligen glad att jag har en för det är så himla smidigt att kunna göra egen juice och man kan ju juica oändligt med recept. Har du en juicecentrifug? Av 1 korg full av äpplen vart det cirka 1 1/2 liter juice, sånt kan också vara nyttigt för barn att veta. Hur mycket av en råvara som egentligen går åt för att få ut 1 liter juice. Just nu håller även Kevin på med volymenheter i skolan så det passar verkligen bra med att köra matte på detta vis och inte bara läsa från ett papper. Blir lite mer verkligt.. Mer sånt här tycker jag att dom skulle införa i skolan och jag hade gärna haft ett finger med i frågan om skolmaten. Har fått kommentarer många gånger från olika föräldrar som undrar om jag kan göra något åt skolmaten, absolut har jag velat fixa den om så gick dock vet jag inte om jag skulle vara välkommen att hjälpa till att få den bättre. Ett tag var jag i köket på en skola i Falun och vart otroligt förvånad över hur mycket mat som slängs varje dag! Är det inte bättre då att försöka göra om maten och salladsbaren så det slipper slängas så mycket mat. Bättre struktur och kanske även låta barnen få komma med egna förslag vad dom vill se mer för mat, då menar jag så klart inte pizza och hamburgare varje dag men som te.x Kevin kan säga saker om salladsbaren att det blandas ofta en stor sallad med olika saker i istället för att gurka ligger i en skål, tomater likaså osv. Då är nog chansen större att det går åt mer än om man blandar massa olika saker i en stod bunke där vissa inte gillar olika saker osv. Den här skolmatsfrågan kan diskuteras vidare i ett annat inlägg om någon är intresserad, jag är mer än intresserad i denna fråga. Vi valde att söta våran äppeljuice med honung och kanel. Har inga direkta mått, ha i lite honung, vispa om och smaka av hela tiden. Likaså med kanel... Vi lät den dra ett dygn och sen fyllde vi varsitt glas med is och juice, kan lova att smaken var som äppelpaj. Helt sjukt! Julia (Björn´s dotter) kommer idag och hon ska också få sig ett (eller två) glas juice innan det är slut, för det är inte mycket juice kvar kan jag lova. Samma dag vi gjorde denna juice passade jag även på att göra ingefärsshot (äntligen), köpte hem färsk ingefära för jättelänge sen och har hela tiden glömt bort att göra shot men så fort jag jobbat och en kund köpt ingefära har jag blivit påmind om våran som låg hemma i kylen och väntade på mig ha ha. Hösttid betyder mängder med förkylningar så det är lika bra att köra en laddning.. Vill du ha recept på den så finns den → här.  
livetpålandet - skördetid - äppeljuice - äpplen