Kräftor, hembakad baguette&min magiska saffransaioli

För några veckor sen så hade vi över lite gäster och barnen var inte hemma så vi var 4 stycken, helt okej i min smak och inte för mycket folk. Vi har inte gäster över så ofta så jag var spänd och nervös men samtidigt så himla glad och förväntansfull. Sa till Björn precis innan dom kom att det skulle bli såååå kul. Hur som helst så var det en lite mini kräftskiva för 4, -2 st då killarna inte äter kräftor utan det var bara jag och Marie som äter det så vi åt lite kräftor med baguette jag hade bakat samt så gjorde jag min grymt goda saffransaioli, sen fanns det så klart massa annat plock så killarna vart nöjda också sen bakade vi pizza lite senare. Blommorna på bordet plockade jag in från gården och det vart väldigt passade då det var en höstig känsla..
 
Nötterna på bordet har jag smaksatt själv, det är jordnötter och cashewnötter som jag smaksatte med bl.a chili, sesamfrön och honung. Sen är det bara att rosta dom i ugnen i cirka 10 min på 200 grader... Man får ha lite koll på nötterna så dom inte blir brända, mums. Jag gjorde en fullsmockad plåt så nog finns det nötter här hemma nu allt...

Riktigt smarriga baguetter, krispiga på utsidan och mjuka och härliga på insidan..

Baguetter, 2 st
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
37 grader
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen med det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand.  Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väl jästa degen på plåten. Dela degen med en kniv på längden, rulla och flytta varsamt isär dom och forma två baguetter utan att trycka så att degen faller ihop. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan. Vänta 10 sekunder och sätt in plåten med baguetterna. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
 
Saffransaioli
2 st äggulor
1-2 msk vinäger
1 msk senap
2.5 dl rapsolja salt & peppar
1-2 klyftor vitlök
1 påse (0.5 g) saffran
cirka 1 msk honung
 
Till detta recept behöver du en stavmixer och en avlång tillbringare, brukar komma med en när man köper stavmixer annars är det bara ta en annan tillbringare i plast. Bara den är hög och inte så vid. Ha i alla dessa ingredienser i tillbringaren – gulor från 2 ägg (gärna rumstemp men funkar ändå, kan vara större risk att den inte går ihop till majonnäs om äggen är kalla), 1-2 msk vinäger, 1 msk senap, cirka 2,5 dl rapsolja…. 
 
Sätt ned stavmixern i din tillbringare och kör igång den, lyft lite på stavmixern så allt blandas om och inom 5 sekunder ska du ha en färdig majonnäs. Du kan köra runt några extra sekunder för att blanda om allt… Smaka av med salt & peppar samt riv ned 1-2 klyftor vitlök beroende på storlek samt hur mycket vitlökssmak du vill ha. Häll ner din påse med saffran i en mortel och tillsätt honungen, använd mortelstöten för att blanda runt ett tag så saffranet börjar lösas upp mer och du får ut mer smak av saffranet när du använder honungen.Har du ingen mortel så kan du lika gärna blanda i en skål med en sked. Tillsätt din saffranshonung i aiolin och blanda om.
 
Låt den gärna stå ett tag innan du serverar den så saffranet hinner lösas upp riktigt. Därför är det lite prickar i min aioli på bilden men skakar man bara om flaskan några gånger så är det helgul och fin i färgen utan prickar. Smaken är MAGISK! Doppa gärna baguetten i aiolin, mumma..
 
Dessa brie fyllda fikon hade jag även med denna kväll men mer om detta recept skrev jag i en tidigare post så att detta inlägg inte skulle bli så långt och det hittar du → här.
 
Jag testade den här Double Chocolate ölen som jag blivit tipsad om på Systembolaget att den skulle passa bra till kräftor, wow vilken cool smak. Trodde inte att jag skulle gilla den, riktigt mörk stout som är nästan svart när man häller upp den och smakar som en blandning av kaffe och choklad. Mums! Direktlänk om du vill läsa mer om den finns → här.
 
Riktigt trevlig kväll som avslutades med pizzabak & choklad men det tog jag inte bilder på utan jag ville passa på att umgås och njuta av kvällen så mycket jag kunde. Har ni ätit några kräftor ännu? Dom här kräftorna vi åt var såå himla goda, färska från Ullmo. Tänkte ett tag att vi skulle fiska egna men det kanske blir nästa år istället..
baguette - baka - hembakat - kräftor - recept - saffransaioli - ullmo