När vi skålade in våren - Del 2


Det var verkligen smått och gott på detta bord men det är väl det som är såå himla härligt med plockmat. Att kunna sitta lääänge och smaka på allt möjligt som ostar, goda kex, sylt/marmelader, lufttorkade skinkor/salami etc. Sen är det alltid gott med färsk frukt som meloner, jordgubbar, hallon, blåbär etc till. Nötter är också fantastiskt gott till.

En brie brukar alltid finnas på bordet och förut har jag alltid köpt pastöriserad, har bara gått på rutin och har fått för mig att jag inte gillat opastöriserad som Brie De Meaux men den är RIKTIGT god. Så mycket mer smak och tänk på att alltid ta fram ostarna cirka 1 timme innan du ska äta så hinner smakerna utvecklas mer. På bilden är det dock en pastöriserad ost..
Något mer som hör till ostkategorin är goda marmelader och sylter. Det gifter sig liksom i munnen och kag brukar köpa hem ICA Selection´s Fikon Marmelad men sist så köpte jag hem hjortronsylt och jisses vad gott det är till te.x brie och kittost. Stort tips på den och gillar du ädelost, som jag gör (typ enda i familjen) så är det supergott med en päronmarmelad till. Vill du ta det till ytterligare en nivå så tppar du din brie med marmelad med hackade blandade nötter. Det är supergott att rosta på dom lite med färsk rosmarin.. Nu kom jag genast att tänka på en annan sak jag ska göra snart och tipsa er om.. Innefattar brie, honung, nötter och färska örter ungefär så återkommer om det.





Åter till maten...




OM ni fortfarande kollar i detta inlägg med för mycket så hejja dig!
Jag bakade focaccia bröd denna gång och det är så gott, det är faktiskt Björn´s favoritbröd som jag bakar och han skulle lätt kunna sätta i sig allt bröd själv ha ha. Recept får ni naturligvis nedan:Focaccia
2 st bröd
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt
250 g små tomater, gärna blandade färger
1 näve färsk basilika
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en skål. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk eller plastfilm, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.




Kvällen avslutades uppe på soldäck till solnedgången som är lika vacker varje gång.. Och SORRY för otroligt långt inlägg... Men så kan det vara ibland. Ha nu en superfin helg och njut massor, själv ska jag hoppa in i duschen och göra mig iordning för efter barnen slutat skolan så tar jag med dom på annan ort över helgen. Stor kram till er..