Grekiska Kycklingfärsbiffar&Pannacotta på en Tisdag
God morgon denna strålande Fredag, hoppas ni sovit fint och är laddade för helg? Idag tänkte jag ta er både till Grekland en sväng och även locka er med Julsmaker... Kan ni tänka er, jag har redan börjat med Julsmaker här hemma. Om jag är helt tossig i skallen? Mjaa beror på vem du frågar, jag har det inte som diagnos i alla fall :-D .
Förut gjorde jag ofta 2 och 3-rätters middagar men har kommit av det spåret lite så i Tisdags när pappa var här och hälsade på så slog jag till och gjorde 2-rätters. När pappa är här rukar det ofta bli kött och jag börjar bli lite trött på det, blir som ett spår som blir trist i längden och i Tisdags så valde jag att kliva av det spåret och tog med honom till Greklands smaker i stället, om han njöt? Ja jag fick 10/10 på poängskalan och en 9/10 på desserten men jag vet varför jag inte fick fullpott på desserten och det kommer jag till längre fram. Kevin (min son) vill alltid att vi ska betygsätta min mat, jag säger alltid ett nummer rakt av bara men han har börjat gå in del och del, som igår när vi åt pizza.. Ja då fick pizzabotten ett betyg och fyllningen ett eget betyg ha ha.. Vad ska det bli av denna unga man? En matrecensent?
Något som är givet är så klart oliver och jag har faktiskt fastnat ifrån dom här vanliga från Figaro med pimento i mitten. Det säger bara tjoff tjoff tjoff rakt in i munnen, svårt att sluta äta. Men vill man pimpa upp dom så kan man alltid smaksätta med rivet citronskal, örter av olika slag eller varför inte hackad chili? Min pappa är inte ett fan av oliver. Alla är vi olika, tur är väl det! Jag var själv i ett stadié en gång där jag heller inte åt oliver, lite sjukt är det då att jag åkte till Grekland för första gången för 100 år sedan (ja jag är faktiskt några hundra år) och vid detta tillfälle gillade ja inte fetaost heller.Men under denna resa, som förövrigt bestod av alldeles för många besök på bargatan (jag kanske var 20 år) så lärde jag mig äta ööh oliver eller fetaost, nu minns jag inte ha ha... Men jag minns i alla fall att när jag väl började gilla oliver så började jag med svarta oliver för dom var/är inte lika salta och idag är det helt tvärtom, jag äter bara gröna (typ). Äter du oliver?
Soltorkade tomater har jag inte heller gillat, tänk vad smakpaletten utvecklas hela tiden. Dessa från Garant är inte lika hårt soltorkade som vanliga, det är lite mer syrlig/friskhet och "tomatig" smak på dom. Ett måste för mig är även jalapeños, okej det är inte så mycket Grekiskt med dom kanske utan mer Spanien men Spanien kom på besök i min grekiska afton och jag älskar när alla håller sams så alla länder är välkomna. Men jag gillar när det blir lite sting i maten, nästan som ett getingstick i käften, eller nja det kanske var en dålig liknelse ha ha...
Och om det inte räckte med hetta så kom även USA på besök för att sprida lite brand i kroppen, hemma hos mig kan man hitta mängder med olika smaksättningar med styrka.
Jag har börjat gå in mer och mer i kycklingvärlden & tycker att färsen är godare än vanlig nötfärs just nu. Jag vet inte varför men har nästan blivit lite äcklig av nötfärs på slutet, kanske för jag börjat äta mer vegetariskt och sist jag skulle göra något med nötfärs så fick jag en benbit i munnen, uäääck fy fan vad vidrig. Såg typ kadavret ligga framför mig på tallriken halvt slaktad. Såå idag bjuder jag på ett recept med kycklingfärsbiffar som är otroligt goda, när dom kom ut ur ugnen så smakade jag direkt och ja jag åt en hel biff rakt av bara fast resten av maten inte ens var klar.
Grekiska kycklingfärsbiffar 500 g kycklingfärs 1 msk potatismjöl 0.5 dl vatten 1 ägg 1 msk grönsaksfond 1 vitlöksklyftor 1 tsk citronpeppar (knorr eko, godast ever) 1 tsk torkad oregano 1 tsk nystött svartpeppar 1 tsk salt1 tsk timjan Smoked paprika krydda (santa maria, besatt av denna)
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom paprikan. Forma till runda biffar och lägg på en ugnsplåt med smält smör på, jag gjorde det enkelt och sprejade Smör & Rapsolja från Arla Kockserien över. Pudra över paprikakryddan. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.Till detta gjorde jag en Tzatziki på Créme Fraiche och jag smaksatte faktiskt även den med Ajvar Relish stark samt en uns med färskpressad citronsaft för att bryta av krämigheten från fraichen, mycket mumma måste jag säga. Receptet har jag höftat ned så har inte exakta mått så ni kanske får reglera liiiiite på smakerna men ska försöka vara så tydlig som möjligt.





Besvismaterial 1 ↑ visst ser alla lika rostade ut :-)
Tips, och detta är bara mellan dig och mig, okej!? Om du mot förmodan råkar ha någon biff kvar dagen efter så rosta en macka, kleta på tzatiki och bryt ned en biff i mindre bitar och fördela över mackan. Tryck i dig bara, rakt in i munnen SMACK! Vill du vara lite mer finsmakare kan du väl adda salladsblad och lite goda grönsaker för krispighet men jag själv kunde inte hålla mig.


En bättre Tisdag med andra ord!
Förra året så var jag till Orsa och plockad hjortron med farmor och dessa guldklimpar har legat i frysen sen dess, ja dom funkar faktiskt fortfarande trots att ett år har gått. Så nu var det dags att göra något med dom, jag vet att pappa är ett stort fan av hjortron så jag gjorde en pannacotta och smaksatte hjortronen med juliga smaker. Det jag glömde och som saknades var nått crisp som bryter men min hjärna var väl på lågvarv och jag kom på detta under tiden jag åt detta. Jag hade tänkt göra flarn men man kan lika gärna smula över pepparkakor på toppen så hett tips på det!
Mycket mätta & belåtna var vi. Idag vart det ett riktigt långt inlägg men så kan det vara ibland. Nu har jag suttit med det här sen 07 imorse, dvs redigering och sen skriva inlägget så nu är de dags för en dusch/uppfräschning sen ska jag försöka baka en tårta för imorgon kommer släkten på fika :-D . Jag hoppas verkligen jag lyckas med den här tårtan jag ska göra för den är sååååå vacker. Lyckas jag så kommer det recept, annars kan vi glömma att jag ens skrivit detta ha ha. Ha en riktigt fin Fredag nu och kram på er!
BTW är det någon som vet hur man flyttar kommentarsfältet nedanför inläggen? Ogillar verkligen att den ligger under rubriken och har försökt fixa det men tydligen så fixar inte jag det så vet någon detta, PLEASE ge dig tillkänna! PUSS