Tiramisu med Dooleys & Choklad

Precis innan Jul så gjorde jag Tiramisu och tanken var att inlägget även skulle gå upp innan Jul MEN det kom lite saker i vägen, som livet. Men bättre sent än aldrig, eller hur!? Den här desserten funkar ju året om så det spelar ingen roll. Min Tiramisu smaksatte jag med Dooleys samt 85 % mörk choklad och choklad med apelsinsmak.
 
Tiramisu med Dooleys & Choklad
3-4 portioner beroende storleken på glasen

Kaffesirap
1 dl starkt kaffe eller espresso
2-3 msk Dooleys
1/2 dl socker

Mascarponekräm
1 1/2 dl grädde
1/2burk mascarponeost
1 msk socker

Cirka 8 st savoiardikex

Kakao, att pudra ovanpå
Riven mörk choklad

1. Brygg starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med dooleys och socker. Koka upp och låt sedan blandningen sjuda cirka 8-10 minuter. Låt svalna.

2. Vispa grädden hårt. Tillsätt mascarpone och socker och vispa till en slät smet. Lägg en sked eller två av mascarponekrämen i varje portionsglas. Pudra lite kakao över.
Dela varje i mindre bitar. Lägg dem som ett lager över mascarponekrämen. Använda 1-2 hela kex per glas. Häll lite kaffesirap över kexen och fortsätt sedan lägga i lager som förut, mascarpone, kakao, kex och kaffesirap. Avsluta med ett lager mascarponekräm.

3. Pudra lite kakao ovanpå och generöst med riven choklad (jag använde mörk 85 % samt chokad med apelsinsmak). Förvara gärna i kylen ett par timmar före servering så att kexen hinner suga åt sig kaffesirapen.

 

Jag skulle välja att servera den här desserten efter en lättare middag anars blir det för tungt. Men jag får sällan i mig en hel dessert ändå om jag ätit middag, helst inte en 3-rätters. Då kan jag nöja mig med några rutor mörk choklad/tryfflar till kaffet.
 
Hoppas ni testar att göra den här desserten som är riktigt smarrig och jag gillar att desserten serveras i portionsglas istället för att man gör tiramisu i en stor form som man sen tar ur. Den blir lite finare...enligt mig. Ha en fortsatt fin Lördag, stor kram.
 
choklad - dooleys - lindtsverige - tiramisu