Hej på er! Hoppas att ni har haft en toppen helg och ätit massa godsaker? Vet ni att den här fiskplankan gjorde jag för ett tag sen, i December och jag har glömt bort totalt att skriva inlägget. Jag har ju alltid varit en tjej som bara ätit kött, har växt upp med en far som älskar kött så det har blivit naturligt för mig att följa hans fotspår och jag har alltid sagt att jag ska bli bättre på att äta fisk.. Men den dagen har ju inte kommit för jag rättar mig ofta efter alla i min närhet hela tiden och hör ofta, nej jag tycker inte om fisk, så då är det inte ens kul för mig att ens försöka planera en fiskmiddag.
Dock tror jag att det har mer att göra med att man har otroligt dålig erfarenhet och hemska minnen av någon sönderkokt fisk man fått i en skola någon gång eller någon annan skräckhistoria så då drar man alla fiskar och alla kockar över samma kant. Hur som helst så hade faktiskt Björn köpt hem fryst torskrygg för ett bra tag sedan bara för jag tjatat om fisk så himla länge, den stackaren orkade väl inte höra mitt tjat längre ha ha... Och dom där stackars torskryggarna har legat i frysen och väntat på att bli tillredda, efter jag gjorde den här fiskplankan så kan jag inte förstå varför jag inte gjort den tidigare för WOW vad god den var och Björn höll också med.
Detta är inte alls krångligt att göra och nog funkar det med fryst torskrygg, nemas problemas. Ni vet nu när man snart bor ute på landet så är det inte lika lätt att få tag i färsk fisk heller så dessa rackare är ett perfekt alternativ, dom ligger i portionspåsar, 3 st torskryggar i 1 förpackning. Direktlänk till fisken finns → här. Och nej detta är inte ett betalt inlägg eller nå pressutskick av kuponger för att hämta ut gratis fisk utan detta är ett tips från mig. Rätten känns otroligt lyxig måste jag säga, fisken tinade jag sen stekte jag på den lite snabbt bara, typ bara ned och vände i en het panna med smör och sen la jag den på plankan som jag hade förvärmt tillsammans med tomaterna i ugnen, sen spritsade jag på duschesspotatis innan jag körde in den i ugnen igen på 200 grader cirka 10 minuter. På slutet kan du dra på värmen lite (250-275 grader) och grilleffekt så moset får fin färg. Jag serverade plankan med vitvinssås, blancherad zucchini och knaperstekt bacon på toppen av fisken. Mer tillbehör behövs verkligen inte, enkelt och ack så himla gott . Den här vitvinssåsen jag gjorde, så jäkla god att man ville äta bara såsen med sked. Fisken var perfekt tillredd, inte torr någonstans utan helt perfekt.... Den kommer ni se på bilderna nedan hur vackert den skivar sig...
Kolla vad vacker fisken är, asså så himla god. Det här är absolut en rätt jag kommer göra fler gånger. Nu minns jag inte exakta receptet på duchesspotatisen men det var inget konstigt i, massor med smör kan jag tänka mig och ägg. Frågan är om jag använde grädde eller mjölk, det minns jag inte men jag hade inte i nå muskotnöt som man kan se i många recept. Var nog vara salt och peppar.
Vitvinssås
Recept från Tommy Myllymäki´s bok "Såser"
1 dl skivad schalottenlök (jag hade inte det så jag tog gul lök)
1 kvist timjan (hade ej färsk timjan så tog timjan på burk, 1-2 tsk)
smör till stekning
3 dl vitt vin
4 dl fiskfond
4 + 1 dl vispgrädde
1 1/2 tsk maizena + 1 1/2 tsk vatten
2 msk smör
2 msk crème fraiche
3 krm salt
1. Fräs lök och timjan i smör i en kastrull på låg värme utan att få färg, cirka 1 minut. Viktigt att de inte får färg, då blir såsen brun och ofräschare i smaken!
2. Tillsätt vin och koka upp. Koka tills cirka 1 1/2 dl återstår.
3. Häll i fond och reducera tills 2 dl återstår.
4. Koka 4 dl grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår. Vispa ner grädden i vitvinskoket. Sila av.
5. Red av med 1 1/2 tsk maizena blandat med 1 1/2 tsk vatten. Koka upp.
6. Mixa i smör och crème fraiche med en stavmixer och smaka av såsen med salt.
7. Vid servering, vispa 1 dl grädde och vänd ner i såsen.
För att lyckas med vitvinssås finns det bara en väg att gå: få till en bra knäck. Koka grädden så att den blir på gränsen till karamelliserad. I det stadiet bryter den av fint mot syran i vinet.
Eftersom det ofta blir skinn på den här typen av sås kan du med fördel vända ner lite vispad grädde precis före servering för att göra den luftig och god.
PS. Godare sås får ni leta efter!
Perfektion!
Gissa om vi var nöjd efteråt!? Mera fisk säger jag bara, hoppas på att få barnen att börja äta mer fisk också. Jag menar hur man kan inte gilla detta? Äter du mycket fisk? Vad är din favorit i så fall? Nej nu är det dags för mig att ta en dusch sen lär jag fortsätta packa här hemma. Ha en fortsatt fin vecka, kram till er.