Jordärtskockssoppa



Jag har aldrig tyckt om jordärtskocka, trodde jag! Sen fick jag det till förrätt hemma hos min vän Yohanna på nyårsafton och var helt såld. Hur kunde jag ha missat denna lilla skapelse? Detta är andra gången jag gör denna soppa och första gången hade jag den som förrätt till en 3-rätters middag och alla älskade den och ville ha receptet. Detta är alltså en vinnare;).
4 portioner
♥ 500 g jordärtskockor
♥ 3 potatisar
♥ 2 vitlöksklyftor
♥ 1 msk smör
♥ 1 1/2 dl vitt vin
♥ 3 potatisar
♥ 2 vitlöksklyftor
♥ 1 msk smör
♥ 1 1/2 dl vitt vin
♥ 1/2 l vatten
♥ 3 msk grönsaksfond
{hade lite kycklingfond hemma som jag gjorde slut på den därför är den med på bild. Så jag hade 1 msk kycklingfond och 2 msk grönsaksfond}
♥ 3 dl vispgrädde
♥ 3 dl vispgrädde
• Salt
• Peppar
Garnering: Parma/Serranochips, smörstekt sparris eller/och timjankvistar. Jag droppar även lite rapsolja över.
Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar och finhacka vitlöken. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop cirka en minut. Tillsätt vatten och fonden. Rör om och låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
Parmachips: Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 250°C, i ca 2-3 minuter. Dom är mjuka när du tar ut dom ur ugnen men lägger du dom på en kall tallrik så stelnar dom snabbt. OBS: Tänk på att när du öppnar ugnen så kan det ryka mycket så öppna försiktigt och ha fläkten på;).
Jag hade lite färsk sparris hemma så jag smörstekte dom med lite salt och vitpeppar cirka 2 min och hade till.
Lycka till!