Oxfilé på en onsdag

Vi åt oxfilé med potatisgratäng och café de paris smör igår, så gott. Kan inte tröttna på oxfilé och Kevin åt 2 1/2 portioner, vad hände med honom!? Han sa att ha älskade oxfilé, det har han aldrig sagt förut. Han har aldrig gillat potatisgratäng heller, igår älskade han det med och sa att jag aldrig hade gjort så god förut! Idag åt vi kycklingfilé till lunch, det gillade han inte helt plötsligt. Han spottade ut det och ville bli påmind om vad det var för kött vi åt igår. Oxfilé, sa jag. Ja det älskar jag, det vill jag ha! Ha ha..
 
 
Potatisgratäng i småformar
 
6-7 stora potatisar, ca 500 gram, fasta eller mjöliga
1 msk smör
4 dl grädde
2 dl mjölk
2-3 klyftor vitlök
1/2 gul lök
2 krm salt
1 krm vitpeppar
riven ost
Finhackad färsk timjan
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatis och skär dem i tunna skivor eller använd mandolin/matberedare.
Smörj små ugnsformar med smör. Skala och finhacka löken. Fördela potatisen i formarna och varva med lök. Blanda mjölk, grädde, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. Fördela mjölkblandningen i formarna.
 
Grädda potatisgratängerna i ca 40 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Blir de för mörka på toppen kan du täcka över med lite folie. Ta ut och strö över ost efter en halvtimme, låt gratängerna få färg på slutet.
 
 
mat - middag - oxfile - potatisgratäng