Citron- & marängpaj








Mördegsbotten:
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1 st)
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter.
Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel.
Grädda botten mitt i ugnen tills den har fått fin färg, cirka 13-15 minuter. Låt svalna.

Citronkräm:
125 g färskpressad citronsaft (1,25 dl)
190 g strösocker (2 dl)
Jag använde steviasocker, så är det hälften i vikt!
125 g vatten (1,25 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizenastärkelse (½ dl) Funkar lika bra med potatismjöl.
40 g äggula (2 st)
40 g osaltat smör
Koka upp citronsaft, socker och 125 g vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.



Italiensk maräng:
125 g äggvita (4st)
75 g vatten (0,75 g)
210 g strösocker (2½ dl)
Jag använde Steviasocker, då är det hälten i vikt.
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.
Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare. Har du inte en gasbrännare funkar det att sätta ugnen på 250 grader och använda grillfunktionen, men passa så du inte bränner tårtan för det går snabbt. Dekorerna med färska bär och citronmeliss.
Den måste jag prova, men har ju ingen gasbrännare...vad gör man då?