Parmesangratinerad sparris med pinjenötter & dipp

Något som jag kommit på med mig själv är att jag gillar inte recept där det är 1000 olika ingredienser, utan jag är mer för det enkla. Det är så det ska vara tycker jag, det ska inte krånglas till det för mycket och när man lyfter det enka på rätt sätt, det är då magi skapas. Idag hade jag mängder med sparris i kylen, jag älskar färsk, grön sparris. Tänk att en så enkel råvara kan vara så fruktansvärt god och dagens tillredning av den gjorde mig inte besviken någonstans. Sparrisen går absolut att ätas som den är bara i detta recept men för dom som vill så bjuder jag även på ett recept av god dipp till.

Jag brukar aldrig köpa färdigriven "parmesan" , ni vet sån där parmesan som är som små sågspån i påse men nu hade jag fått 3 st påsar och då måste man försöka trolla med det man har. Det gjorde jag verkligen rätt i för den parmesanen passade perfekt till detta recept.
 
Det enda negativa jag kan säga med om man äter sparris är att det kan lukta lite weird när du besöker toaletten sen..Typ sparris x 10... He he deal with it...
 

Helt banalt så handlar det om en kemisk reaktion som förekommer hos många men inte hos alla. Sparris innehåller flera svavelhaltiga substanser. Att det är ungefär samma som förekommer hos ruttna ägg och lök samt hos skunkar gör inte det hela bättre.

 

Redan 20-30 minuter efter sparrisintaget har matsmältningen satt igång en kemisk reaktion som frigör sulfatdoften. Eftersom sparris också innehåller urindrivande ämnen så dröjer det inte länge förrän man måste gå på toaletten och upptäcker doften. Detta är ingenting farligt och doften går över efter några timmar.

 
 
Gratinerad sparris
Sparris, färsk
Grana padano riven, 12 månader
Flingsalt
Chiliflakes
Olja
 
Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta, ibland lite träiga biten. Jag brukar bryta av för då går den av precis på rätt ställe – där det träiga slutar. Lägg sparrisen i en form eller skål. Slå över olja, massor med parmesan, flingsalt och chiliflakes. Blanda om rejält så det täcker alla dina sparrisar. Bre ut dom på en plåt och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader cirka 10 min. Du ser när osten fått fin färg och sllt ser helt magiskt gott ut.
 
 
Toppa sparrisen med ännu mer rivn ost, chiliflakes, flingsalt och rostade pinjenötter.
 
Jag tänkte att jag gör en dipp till också men som sagt det funkar lika bra utan för sparrisen är så god tillsammans med parmesanen och pinjenötterna.
 
 
Lime- & örtdipp med honung
1 dl grekisk yoghurt
1/2-1 dl fetaost, smulad
flingsalt
chiliflakes
saft från 1/2 lime
honung efter smak för att balansera upp syran
färsk timjan, hackad
 
Blanda alla ingredinser och smaka av om du behöver mer av någon kryddsättning. Toppa dippen med pinjenötter, timjan och parmesanflarn.
 
Funkar lika bra som tilltugg, förrätt eller tillbehör.
 
 
bloggse - dalarna - dipp - falun - lchf - matblogg - parmesan - recept - sparris - sås - tips - vegetariskt
1
Pernilla

Wow! Det ser fantastiskt ut! Jag älskar sparris i alla former, så detta måste testas.
/Pernilla

Svar: Tack Pernilla, jag älskar det också! Hoppas du kommer gilla det och vill bara tipsa om att min blogg finns nu på Yummifood.se . Kram
Linda