Vinkokta päron med julkryddor {Poached pears}

Förra veckan så kokade jag päron och smakerna var självklara att det skulle vara Julkänsla över dom. Dessa passar perfekt till både ostbrickan eller som dessert med ringlad, mörk choklad över. Eller varför inte en saffransglass till? Just dessa på bilden ovan är det endast smölt, mörk choklad över och hackade hasselnötter.
Last week I cooked pears and the flavors was obvious that it would be Christmas feeling over them. These fit perfectly into both cheese board or as dessert with melted, dark chocolate. Or why not a saffron ice cream? Precisely these in the picture above, it´s only melted, dark chocolate and chopped hazelnuts.

Vinkokta päron med julsmaker
8-10 st små päron
3 dl vitt vin {jag använde Riesling från mataffären}
skal från 1/2 - 1 apelsin
8-10 st kryddnejlikor
4 st stjärnanis
1 lång kanelstång eller 2 små
2 dl socker
2-3 cm färsk ingefära, i bitar
3-4 dl vatten
Skala päronen men spara skaftet. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka cirka 10-20 min, känn med sticka när dom är mjuka. Plocka upp päronen och låt lagen koka en stund till så den får koka ned lite till. Antingen äter du päronen direkt och använder lagen som en härlig sirap till eller så lägger du päronen, lagen samt alla kryddor i en glasburk med lock. Låt svalna och förvara sedan i kylen, håller cirka 1 vecka.

Poached pears with Christmas flavores
8-10 pcs small pears
3 cup white wine {I used Riesling from the grocery store}
peel from 1/2 - 1 orange
8-10 pcs cloves
4 pieces star anise
1 long stick cinnamon or 2 small
2 cups sugar
2-3 cm fresh ginger, cut into pieces
3-4 cups water
8-10 pcs small pears
3 cup white wine {I used Riesling from the grocery store}
peel from 1/2 - 1 orange
8-10 pcs cloves
4 pieces star anise
1 long stick cinnamon or 2 small
2 cups sugar
2-3 cm fresh ginger, cut into pieces
3-4 cups water
Peel the pears but save shaft. Place all ingredients in a saucepan and let simmer about 10-20 minutes, use a toothpick to feel when they are tender. Pick up the pears and let the syrup boil for a while so it may boil down some. Either you eat the pears immediately and use the syrup on top, or else you add the pears, syrup and all the spices in a glass jar with lid. Let cool, then store in the fridge, holding approximately 1 week.



Pears, dark chocolate and chopped hazelnuts

Pears, brie and walnuts


Choose your favorite..