Kaffepannacotta m. Saltad kolasås&Pepparkaka

img_2347Lagomt till Jul & Nyår så tänkte jag tipsa er om denna supergoda och lite vuxna desserten. Den funkar alltså lika på Julbordet som dessert till nyår och jag valde att smaksätta pannacottan med lite vuxen smak, kaffe. MUMS! Sen gjorde jag även min saltade kolasås som jag smaksatte med pepparkakskrydda. Du kan absolut förbereda pannacottan någon dag innan om du vill, likaså kolasåsen. Kom igår att ta ut den yr kylen i tid bara så den hinner bli lite lösare i konsistensen annars går de super att värma på den med låg temperatur i en kastrull.
 
img_2387Kaffepannacotta
4 portioner
5 dl vispgrädde (jag gjorde med laktosfri grädde, funkar lika bra utan)
2 tsk pulver från snabbkaffe
1 dl Gelésocker Multi
 
Blanda vispgrädde, kaffepulver och gelésocker i en kastrull. Koka upp och koka därefter i en halv minut. Häll upp i snygga glas eller skålar. Ställ i kylskåp för att stelna.

img_2403Ett alkoholfritt alternativ till Nyåret

img_2353Saltad kolasås m. Pepparkakssmak

225 g strösocker

20 g glykos

90 g smör

125 g vispgrädde

Valfritt: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker

Flingsalt, 1-2-3 nypor ;)

1-2 tsk pepparkakskrydda, smaka dig fram  

Häll sockret i en stor kastrull och värm på medelvärme. Inte varmare, det får ta lite tid så stressa inte. Pensla ner kanterna med en fuktad pensel.  Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen. När det smält helt rör man i det med en träslev/gaffel. Ha i glykosen. Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet.  När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det blandas om riktigt. Häll i vispgrädden, flingsalt, pepparkakskrydda och vaniljen,  rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal, 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock. Låt såsen kallna lite och förvara sedan såsen i en tät-slutande burk i kylen upp till en månad.

1img_2390Toppa din pannacotta med kolasås, granatäpple och smulad pepparkaka för extra crunch. Granatäpplet bryter av det söta fint med lite syra.

img_2363

2img_2359Ha en fortsatt fin dag, kram.

dessert - falun - kaffepannacotta - kolasås - matblogg - pannacotta
2
Ulla/Fluffy

Asså det här blir det till nyår. Gör en å en halv sats för att kunna provsmaka innan. Risken är väl att det inte finns nått kvar alls. Bara en fin stig till kylskåpet haha. Ska testa Kiviks rosé oxå. Hört mkt gott om den. Kram på're

Linda

Åh vad kul Ulla <3 Hoppas du kommer gilla den. Ha ha det där var en riktigt härlig plan tyckte jag, precis så jag skulle ha gjort;) KRAM