Favorit i repris: Kaffepannacotta m. Saltad kolasås&Pepparkaka
Ett alkoholfritt alternativ till nyår
Saltad kolasås m. Pepparkakssmak 225 g strösocker 20 g glykos 90 g smör 125 g vispgrädde Valfritt: 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver Flingsalt, 1-2-3 nypor ? 1-2 tsk pepparkakskrydda, smaka dig fram Häll sockret i en stor kastrull och värm på medelvärme. Inte varmare, det får ta lite tid så stressa inte. Pensla ner kanterna med en fuktad pensel. Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen. När det smält helt rör man i det med en träslev/gaffel. Ha i glykosen. Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet. När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det blandas om riktigt. Häll i vispgrädden, flingsalt, pepparkakskrydda och vaniljen, rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal, 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock. Låt såsen kallna lite och förvara sedan såsen i en tät-slutande burk i kylen upp till en månad. Toppa din pannacotta med kolasås, granatäpple och smulad pepparkaka för extra crunch. Granatäpplet bryter av det söta fint med lite syra.Stor kram till er!