Citronrisotto m. ugnsrostade tomater&smörstekta grönsaker

img_1986-redigera Hej på er!!! Är sommaren här eller inte? Det är väl den stora frågan.. ena stunden sol och andra regn. Kan det inte bara få vara fint ett tag nu så man hinner känna av sommaren innan det är höst igen. Jag har tillbringat några dagar hemma hos Björn, pysslat med trädgården för det mesta och i helgen fick jag feeling för en risotto. Man förknippar nog mest en risotto med hösten  men den funkar lika bra på sommaren, det beror på hur du väljer att smaksätta den. På hösten är det supergott med rökt sidfläsk, svampar osv och på sommaren så fräschar du lätt upp risotton med citron & örter. Jag valde att äta min risotto med endast grönsaker till, jag är mer och mer inne på att äta vegetariskt och fisk men Björn som tränar mycket behöver lite mer "matigare" risotto så han fick även kycklingfilé till. Hur hade du valt, med eller utan kyckling? img_1958-redigera-3Citronrisotto m. ugnsrostade tomater & smörstekta grönsaker 2 portioner 2 dl Risenta Avorioris 1 liten lök, rödlök använde jag denna gång 1-2 msk smör 0.5 dl vitt vin 5-6 dl kycklingbuljong (eller grönsak) 1-2 dl färskriven parmesanost 1 Citron, skal & saft salt & (vit)peppar 1-2 msk smör (till slutet av risotton, det blankar till den fint) Ugnsrostade tomater 7-8 st små tomater 2 msk rapsolja 1 msk balsamvinäger eller vitvinsvinäger salt & peppar Smörstekta grönsaker färska örter eller timjan på burk, cirka 1 tsk torkade 1/3 zucchini, skär i halvmånar 5-6 st färsk grön sparris, dela på 3 smör salt & vitpeppar Tomater: Börja med att sätta ugnen på cirka 150 grader, lägg ner tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över rapsolja och vinäger. Smaksätt med salt, peppar och örter. Skaka lite på formen fram & tillbaka så alla tomater får smaksättning. Ställ in i ugn.. Detta kan du göra cirka 30 min innan du börjar med maten. Öppna 1-2 gånger under tiden och skaka runt tomaterna. Risotto: Finhacka löken fint. Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna (obs ej gjutjärn) och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd sedan i omgångar och under omrörning (använder alltid slickepott) med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Efter cirka 10 minuter tillsätter du rivet skal från 1 citron. Risotton ska sammanlagt koka ungefär 20 min. Smaka av, är den lite för hård så kokar du den en liten stund till. Har buljongen tagit slut så späd med lite vatten tills den kokat in riktigt. Tillsätt saft från 1 citron, färskriven parmesanost och en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dina smörstekta grönsaker, se nedan, och rör om. Servera direkt tillsammans med dom ugnsrostade tomaterna annars sätter risotton sig och blir stabbig. Toppa med riven parmesan & möjligtvis flingsalt. Grönsaker: Under tiden du kokar risotton kan du på slutet smörsteka dina grönsaker. Det räcker att du fräser på dessa i smör endast några minuter. Smaka av med salt & peppar. OBS! Sparrisen ska alltid sköljas och längst ned på sparrisen ska ALLTID brytas av. Du böjer lätt på sparrisen, alltså nedre delen, inte den övre och fina delen. Där den går av det slänger du. Det ska inte ätas, det är bara träigt.

img_1979-redigeraimg_1963-redigeraimg_1983-redigera-2-redigeraimg_1985-redigeraimg_1990-redigeraimg_1987-redigeraBon appétit

citronrisotto - recept - risotto - vegetariskt