Event med Semper&Elisabeth Johansson
Världens största glutenfria knäckebrödsbageri invigs i Falun
När Semper tog över Korsnäs bageri i Falun för sju år sedan påbörjades en storsatsning på glutenfritt knäckebröd. Sedan dess har hela bageriet renoverats och flera nya glutenfria knäckebröd tagits fram. Nu invigs bageriets fulla kapacitet som möjliggör export av svenskt glutenfritt bröd till hela världen. Korsnäs bageri i Falun är ett familjebageri från 1920-talet som specialiserat sig på knäckebröd. Semper tog över verksamheten 2010 och då övergick bageriet till att enbart baka glutenfria knäckebröd. Bageriet har sedan övertagandet helrenoverats och produktionen har stadigt ökat. I september invigs den nya utbyggnaden som fördubblar bageriets kapacitet. – Genom satsningen på ett befintligt och traditionellt knäckebrödsbageri fick vi tillgång till flera generationers hantverkserfarenhet. Det är en ovärderlig kunskap då glutenfria knäckebröd ställer höga krav på bagarnas skicklighet, säger Jörgen Thunholm, bagerichef på Semper. Bageriet har sedan Sempers övertagande utvecklat flera nya glutenfria knäckebröd som bland annat superknäcke med chia, surdegsknäcke och müsliknäcke. Produktionen har också mer än dubblats från 25 miljoner skivor knäckebröd per år till 64 miljoner. Produkterna säljs inte bara i Norden utan även i länder som England, Tyskland, Holland, Island samt Baltikum. – Det finns en stor efterfrågan på glutenfria produkter i hela Europa som bara fortsätter att öka, säger Karsten Becht, marknadsdirektör för glutenfritt på Semper. Fram tills nu har vi fått kvotera vårt knäckebröd till återförsäljarna då produktionen inte räckt till. Med vår nya produktionslinje kommer vi bättre att kunna matcha efterfrågan. Semper har varit engagerad i glutenfri matlagning och bakning i 25 år och är nu marknadsledande på glutenfritt i Norden. Produkterna utvecklas alltid utifrån den senaste kunskapen från läkare och forskare. Målet är inte bara att erbjuda ett glutenfritt alternativ utan även att ge njutning och valfrihet genom tillverkning av flera olika produkter inom samma varukategori. Fakta om Semper: Sempers välkända varumärke borgar för samma höga kvalitet som det gjort sedan starten 1939. Idag är Semper ledande i Norden inom barnmat, modersmjölksersättning och glutenfritt. Huvudkontoret ligger i Sundbyberg och produktionen i Götene och Falun. Semper har 200 medarbetare i Sverige, Finland, Norge och Danmark och omsätter cirka 1,2 miljarder SEK. Företaget ingår i livsmedelskoncern Hero med drygt 4 300 medarbetare i 16 länder. Fakta Semper Glutenfritt • Semper började sälja glutenfria produkter 1991. • Idag är Semper marknadsledare i Norden. • Den glutenfria marknaden i Sverige har vuxit stort senaste åren. På fem år har den mer än dubblat och idag omsätter den cirka 500 miljoner kronor per år. • Sempers marknadsandel är omkring 34 procent. Fakta bageriet i Korsnäs • Korsnäs Bröd startade på 1920-talet och drevs i tre generationer, innan det såldes till Semper 2010 och ställdes om till helt glutenfritt. • Här jobbar 24 anställda i 3 skift. • Förra året bakades 900 ton glutenfritt knäckebröd, vilket motsvarar drygt 64 miljoner knäckebrödsskivor. • I september 2017 invigs en andra produktionslinje och nytt lager, vilket mer än dubblar kapaciteten till 2400 ton per år. • Total bakas 10 olika sorter. • 50 procent går på export till främst Norden, men även till Tyskland, Schweiz, Benelux och Storbritannien.Här blandar dom degen som sedan hälls ned i ett hål i marken och degen förs vidare på band i våningen under.
All deg som blir över när knäcket skärs går vidare på bandet och blandas om på nytt i degen så inget går till spillo.
Knäcket skärs ut och flyttas över till ugnen av en robot.
Renlighet är otroligt noga för Semper, vi fick ta av oss all våra smycken, ha skyddsrock, hårskydd och för dom med skägg fick dom ett skäggskydd. Fabriken städas också grundligt med jämna mellanrum, nu minns jag inte om det var efter ett visst antal skift eller efter hur mycket man producerat. När brödet kommer ut ur ugnen så åker brödet automatiskt ned i galler som sedan åker upp över ugnen och tillbaka. Här gäller det att vara snabb när man lägger brödet för packning annars växer högen och till slut kan det bli stopp.Röda mattan hade rullats ut och vi vart bjuden på riktigt härlig lunch.
[gallery type="slideshow" size="full" ids="2146914730,2146914731,2146914732,2146914733,2146914734,2146914735,2146914729,2146914728"]↑ Bildspel ↑
Elisabeth pratar lite om hennes förhållande till gluten etc och jag kan relatera till mycket hon säger bl.a att kroppen mår mycket bättre utan gluten. Min kropp mår så mycket bättre utan gluten och försöker skippa det i så viss mån jag kan men ibland så slinker det in lite och min mage kan reagera, beror på hur mycket om det är te.x pasta då reagerar magen direkt och jag blir svullen men någon brödskiva kan jag äta ibland utan någon känning. Det gäller att känna efter själv vad kroppen klarar av... Det är lika med öl för mig, så jag försöker hålla mig till öl med låg vete som te.x Corona eller så nöjer jag mig med 1 st till maten. Dagens meny • Pizza på spisbröd: Kantareller, lök, tryffelolja, tryffel, vilda örter, spansk körvel och lingon. (SÅ GOD) • Grönkålssoppa toppad med knäcke och getostkräm, valnötter och granatäpple + skott. • Rosmarinknäcke med morotshummus, hyvlad morot, skott och rosmarin på toppen alternativt ärt hummus med fetaost och ärtskott. • Superknäcke med surdeg, rödbetshummus, fetaost, chinarosé och svarvad polkabeta. • Lantknäcke med nutella, rostade hasselnötter, kakaonibbs, frystorkade hallon och torkade blomblad eller jordnötssmör och chiasylt, eller getost, dadlar, valnötter och honung. • Musliknäckesmulor på chokladmousse med avokado, toppad med kanel, kokoschips och torkade tranbär eller mullbär. •Havreknäckesmulor med grekisk vaniljyoghurt och kanelstekta äpplen. [gallery type="slideshow" size="full" ids="2146914748,2146914749,2146914750,2146914751,2146914752,2146914753,2146914754,2146914755,2146914756,2146914757,2146914758,2146914759,2146914760,2146914761,2146914762,2146914770,2146914771,2146914773,2146914774,2146914775,2146914776,2146914777,2146914778"]↑ Bildspel ↑
Supertrevlig lunch och det godaste som verkar vara hos många var kantarellmackan, jag var proppmätt och sa att jag inte skulle äta er men så ställde dmo in en till bricka och jag hängde med strömmen vid mitt bort och tryckte i mig en till ha ha.Fick med en härlig påse med smått och gott hem.
[gallery type="slideshow" size="full" ids="2146914782,2146914783,2146914784,2146914785"]↑ Bildspel ↑
Tusen tack för trevlig dag Semper, Elisabeth Johansson och framförallt Kitchen PR.
Hej och tack för igår!
Vilka fantastiskt fina bilder!
Med vänlig hälsning,
Sophie Berlin :)