Napolitansk pizza m. basilika, pesto&kallrökt skinka

På slutet när jag har bakat pizza så har dom inte alls blivit bra och jag har blivit så sjukt irriterad och besviken på mig själv.. Dock ger jag inte upp där så förra helgen läste jag på om pizzadeg, ingredienserna som är otroligt viktiga och sen skred jag till verket. Mitt mål var en napolitansk pizza och gissa om jag var nöjd när mitt mission was complete. Jag lovar er att jag kommer aldrig mer att baka efter mitt förra recept som jag har tipsat er om, nu är det bara detta som gäller framöver dock så är det inget man kastar ihop på 45 minuter. Jag lät nog degen jäsa cirka 1 timme 15 min första gången innan man delar upp degen och sen fick den jäsa cirka 4-5 timmar. Alltså krävs denna deg lite planering och inget man kommer på i sista sekunden, men jag lovar er. Det är såå värt att vänta en hel dag på denna deg. Nästa gång kommer jag absolut göra degen direkt efter frukost så de får jäsa en hel dag.
 
En annan sak som är otroligt viktig också är mozzarellan du lägger på pizzan, det får absolut inte vara en mozzarella med mycket vätska i sig för då kommer den släppa i ugnen och din botten kommer inte få samma yta, den blir mer mot det degiga håller. Jag valde att dela upp mozzarellan tidigare på dagen, riv sönder den i mindre bitar bara. Jag använde buffelmozzarella som jag har för mig att jag läste, att man  inte skulle använda då det är mycket vätska i den MEN det funkade för efter jag rivit sönder den i mindre bitar så fick den ligga i en lite "kaffesil" över ett glas och rinna av. Sen lindade jag in den i hushållspapper och la den i kylen fram till pizza skulle gräddas. Pizzan vart verkligen super! Så, är ni sugna på receptet nu då 😃 .
 
Efter första jäsningen så delar man upp degen, jag valde att lägga degen på bakplåtspapper och med en handduk över sen ställde jag in plåten i ugnen så fick den stå där och jäsa fram till kvällen. OBS: Det ska vara i kall ugn!
 
Napolitansk pizza
5 pizzor
 
5 dl vatten
25 g salt
2-3 gram jäst
800-900 gram mjöl (jag använde Ramlösa kvarn Manitoba cream, hittar du Tipo 00, toppen!)
 
Blanda ingredienserna och knåda degen cirka 15 minuter. Låt jäsa i 1-2 timmar, knåda igen och forma 5 degbollar. Lägg på plåt med handduk över och låt dem jäsa 5-6 timmar i rumstemperatur eller ännu längre i svalare temperatur.
 
En annan sak som är OTROLIGT viktig är att du ska INTE använda kavel när du ska baka ut pizzorna. Utan du håller i den i luften hängandes nedåt, börja trycka inifrån med tummarna på ena sidan av degen och dina andra fingrar från andra sidan degen, snurra degen hela tiden ut till önskad storlek. Jag rekommenderar inte att göra pizzan hur stor som helst bara, är det svårt att få ut den så kan du även dra i den lite så den tänjer ut sig. Lämna gärna en härlig liten kant längst ut.
 
Ugn: Sätt ugnen på högsta värmen och ställ in en plåt så den blir super duper varm. När du har fått ut din deg så tar du ut plåten, lägger på degen och fyllning. Börja med krossade tomater, ost och sen dina ingredienser. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter. Alla ugnar är olika så du får hålla lite kolla på pizzan, blir det för mycket färg så ta ut den tidigare och är det inge färg väntar du en stund till.
 
Vi använde inte många ingredienser till våra pizzor men dom vi använde var noga utvalda. Krossade tomater (Mutti), parmesan, mozzarella, kallrökt skinka extra tunna skivor. I Djurås så finns det inte så stort utbud av serrano/parma i butikerna, endast färdigpackat och jag tycker dom skivorna är alldeles för tjocka därför valde jag kallrökt som jag tycker är supergod! Vi hade även egenodlad basilika, samt 2 olika pesto. Jag valde att tillsätta basilika både före och efter gräddning första gången men när vi åt dagen efter så körde jag bara med basilika efter gräddning. Pizzan toppas alltid med flingsalt, oregano och ibland färsk chili eller chili flakes om det finns!
 
Dessa bilder är från Lördag kväll när jag gjorde pizzorna för första gången och eftersom vi hade deg kvar dagen efter så åt vi pizza till lunch även på Söndagen. Får du deg över så lägg den i en plastpåse bara och stoppa in den i kylen. Ta fram degen i tid så den hinner bli rumstempererad innan du ska äta pizza igen. Degen går även att frysa, låt degen jäsa till första gången, dela upp den och lägg sedan in dina "bollar" i påsar i frysen. Tag fram när andan faller på och låt jäsa klart i rumstemperatur..

Dagen efter så hade jag fått mer kläm på hur man kör dom i ugnen så färgen vart desto finare på dom.

Björn la på ost på kanterna innan han gräddade sin pizza på söndagen så det funkar också om man vill ha extra kalorier, lika bra att köra all in liksom ha ha. Jag skulle nog kunna tänka mig att köra med vitlöksolja på kanterna nästa gång. Sorry för mega bombning av bilder men hallå, dom är ju bara så fina så det är svårt att sluta lägga upp dom. HOPPAS verkligen att ni testar detta recept, kom gärna tillbaka och säg i så fall vad du tyckte om receptet. Ge mig gärna lite kärlek också i form av att trycka på hjärtat nedanför inlägget ELLER lämna en kommentar om du ska testa receptet. Det är så dåligt med kommentarer här så ibland känns det lite ensamt fast jag vet att det är folk här inne. Jag är inte farlig, era kommentarer gör ju att jag blir mer pepp att göra fler härliga recept att dela med mig av till er. Ha en fortsatt trevlig kväll, nu ska jag gå in i köket och göra vegetarisk tacos till mig & sonen. Kram Spara Spara Spara
dalarna - matblogg - napolitanskpizza - pizza - pizzarecept - recept