Rabarbersaft med lime&kanel

Rabarbertiderna är här och nu när man har det så lyxigt att ha egen rabarber ute på gården så får man verkligen se till att ta reda på den också. Jag och min son var ut och plockade av massor med rabarber förra veckan och jag passade även på att bjuda honom på ett barndomsminne när man tar en rabarber och doppar i en skål med socker och det var tydligen otroligt populärt för han drog genast iväg ut och plockade på sig några rabarber själv för att kunna doppa i sin egna sockerskål. Förhoppningsvis så bjuder han även sina barn på detta barndomsminne när han är äldre. Jag gjorde i alla fall saft av mina rabarber och eftersom jag hade några lime hemma som sjöng på sista versen så fick även dom gå med i saften likaså hel kanel. Detta recept är inte ett recept där du ska koka något utan saften ska stå och dra i kylskåpet runt 2 dagar, men eftersom jag hade så himla mycket och göra i några dagar så stod nog min där i 4 dagar, och det går lika bra det. Rabarbersaft med lime & kanel cirka 2 liter saft 2 kg rabarber 2-3 st lime 2 liter vatten 2-3 st kanelstänger cirka 9 dl socker, man räknar ungefär 5 1/2 dl socker per liter avrunnen saft. Jag tillsatte lite mindre för att inte få den för söt.. Smaka av innan du tillsätter mer. Skölj och ansa din rabarber, sedan skär du den i mindre bitar. Rengör limen och skär i skivor. Blanda rabarber, lime och vatten i en kastrull och jag använde min gjutjärnspanna då man inte ska använda en kastrull i aluminium till rabarbersaft pg.a att rabarbern innehåller giftig oxalsyra som frigörs när den kommer i kontakt med aluminium. Så använd antingen en stor skål, bunke eller kastrull i annat material. Låt detta stå och dra i kylen (övertäckt) cirka 2 dagar. Häll sedan av blandningen i en sil (fick nog göra det 3 ggr pga mängden),  då jag inte har en saft sil så använde jag en vanlig nätsil och det går lika bra. Jag låter det stå och rinna av ett tag innan jag tar bort rabarberblandningen från silen och häller på nytt. Jag hällde dock inte bort min rabarber utan jag använde den igen genom att göra rabarberglass men det återkommer jag till i ett annat inlägg ;). Mät ut saften och tillsätt socker, blanda om tills sockret har löst upp sig. Smaka av om du behöver tillsätta mer socker eller om du är nöjd. Häll upp saften på rengjorda flaskor och förvara i kylskåp som håller cirka 1 1/2 vecka i kylskåp men det går även att frysa saften. Tips: För mer kanelsmak så stoppar du ner dina kanelstänger som fått stå med rabarbern i flaskan. Hoppas ni testar receptet och att ni gillar det. Dela gärna med andra och tryck på hjärtat under inlägget. Ha en fortsatt fin dag, kram.  
hemmagjord - livetpålandet - rabarbersaft - saft