Kräftor, hembakad baguette&min magiska saffransaioli




Riktigt smarriga baguetter, krispiga på utsidan och mjuka och härliga på insidan..
Baguetter, 2 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
37 grader
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Rör ut jästen med det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väl jästa degen på plåten. Dela degen med en kniv på längden, rulla och flytta varsamt isär dom och forma två baguetter utan att trycka så att degen faller ihop. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan. Vänta 10 sekunder och sätt in plåten med baguetterna. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.






2 st äggulor
1-2 msk vinäger
1 msk senap
2.5 dl rapsolja salt & peppar
1-2 klyftor vitlök
1 påse (0.5 g) saffran
cirka 1 msk honung
Till detta recept behöver du en stavmixer och en avlång tillbringare, brukar komma med en när man köper stavmixer annars är det bara ta en annan tillbringare i plast. Bara den är hög och inte så vid. Ha i alla dessa ingredienser i tillbringaren – gulor från 2 ägg (gärna rumstemp men funkar ändå, kan vara större risk att den inte går ihop till majonnäs om äggen är kalla), 1-2 msk vinäger, 1 msk senap, cirka 2,5 dl rapsolja….
Sätt ned stavmixern i din tillbringare och kör igång den, lyft lite på stavmixern så allt blandas om och inom 5 sekunder ska du ha en färdig majonnäs. Du kan köra runt några extra sekunder för att blanda om allt… Smaka av med salt & peppar samt riv ned 1-2 klyftor vitlök beroende på storlek samt hur mycket vitlökssmak du vill ha. Häll ner din påse med saffran i en mortel och tillsätt honungen, använd mortelstöten för att blanda runt ett tag så saffranet börjar lösas upp mer och du får ut mer smak av saffranet när du använder honungen.Har du ingen mortel så kan du lika gärna blanda i en skål med en sked. Tillsätt din saffranshonung i aiolin och blanda om.
Låt den gärna stå ett tag innan du serverar den så saffranet hinner lösas upp riktigt. Därför är det lite prickar i min aioli på bilden men skakar man bara om flaskan några gånger så är det helgul och fin i färgen utan prickar. Smaken är MAGISK! Doppa gärna baguetten i aiolin, mumma..



