Lyxiga rawpraliner med tempererad choklad

Förra veckan så gjorde jag lyxiga rawpraliner och jag visade dom på mina instasnaps på instagram och det var otroligt många som ville ha receptet. Jag har glömt bort att lägga upp receptet på rawpralinerna pga jag jobbat mycket men nu så är tiden äntligen här. Asså ni måste verkligen göra dom här, supergoda och riktigt smakrika. Det bästa av allt är att dom är NYTTIGA!! Så du kan trycka i dig pralinerna med gott samvete. Jag testade att göra tempererad choklad för första gången också till dessa och jag är förvånad hur enkelt det var, har alltid trott att det varit så krångligt. Jag har gjort rawbollar förut som jag tipsade om i → detta inlägg, och som vart delat 142 ggr ( i skrivande stund ) på Facebook så det verkar ha varit populärt recept, så där finns några andra varianter om ni vill testa dom också.
 

Se så fina dom blev

Lyxiga rawpraliner med tempererad choklad
(cirka 15 praliner)
1 dl sötmandlar
1-5 dl valnötter
0.5 dl skållade hasselnötter
8 färska dadlar
2 msk raw kakao
1-2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 krm havssalt
 
Tempererad choklad:  
 200 gram mörk choklad, jag använde 75 + 80 % (vill du använda ljus eller vit choklad så funkar det lika bra, blir inte liika nyttigt dock)
kokosflingor
 
Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare med mandlar, 1 dl av valnötterna, hasselnötterna, kakao, vaniljpulver, salt och kokosolja. Börja med 1 msk kokosolja och tillsätt eventuellt mer om blandningen känns för torr. När du är nöjd med konsistensen, i med resten av valnötterna och mixa några sekunder.
 
Pralinerna blir extra goda när det är lite större bitar nötter i. Rulla till små bollar och ställ in i frysen.
 
Jag rekommenderar er att prova att temperera choklad, detta var första gången jag gjorde det och det var ju busenkelt. Så fixarr jag det så fixar ni det också. Det finns flera fördelar med att temperera chokladen när du gör exempelvis praliner, dekorationer eller bakverk doppade i choklad. Chokladen blir härligt glansig, den smälter inte vid beröring och dessutom blir den enklare att arbeta med. Tänk på att vara noggrann med temperaturerna och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig. Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen, stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.
 
Temperering för mörk choklad
Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den (100 gram alltså) över ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 27-28 grader. Har inte all choklad smält riktigt kan du ställa tillbaka skålen en liten stund över vattenbad för att få lite värme igen och rör runt en stund. Ta bort och rör tills allt smält och till rätt temperatur. Avsluta med att värma upp chokladen till 31-32 grader. Klar att användas!
 
Temperering för mjölkchoklad
Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 45 grader. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 25-26 grader. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader. Klar att användas!
 
Temperering för vit choklad Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över ett vattenbad och låt den bli 40 grader. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen är 26 grader. Avsluta med att värma upp chokladen till 28-29 grader. Klar att användas!
 
Ta ut bollarna ur frysen och doppa bollarna i chokladen. Jag själv använde mig av långa cocktailpinnar (funkar nog lika bra med tandpetare). Jag stack ned en pinne rakt ned i bollen och tog upp den, sen doppade jag runt i chokladen tills jag fått choklad överallt, drog bort lite överflödig choklad på bakplåtspapperet sen la jag ned bollen på papperet och drog ut pinnen sen strödde jag över kokosflingor på toppen, då syns inte hålet. Dessa godbitar förvarade jag i en glasburk med lock i kylen.. Supermumsiga!
 
Funkar lika bra till kaffet som till mellisen, dom är även perfekt att stoppa i sig några när man är på språng. Hoppas att ni kommer att testa att göra pralinerna, återkom gärna med vad du tyckte om dom och glöm inte att tagga mig i era bilder om ni lägger upp en bild på instagram. Stor kram denna Torsdag...
dalarna - matblogg - rawbollar - rawfood - rawpraliner - recept - tempererad choklad