När vi skålade in våren - Del 2

Dags att fortsätta visa er våran mysiga dag när vi skålade in våren/sommaren för några veckor sedan och vill du se del 1 kan du göra det → här. Vi bänkade oss alltså ute i pergolan framför solens strålar..
 
Det var verkligen smått och gott på detta bord men det är väl det som är såå himla härligt med plockmat. Att kunna sitta lääänge och smaka på allt möjligt som ostar, goda kex, sylt/marmelader, lufttorkade skinkor/salami etc. Sen är det alltid gott med färsk frukt som meloner, jordgubbar, hallon, blåbär etc till. Nötter är också fantastiskt gott till.
 
En skål med honungsmelon i mindre bitar, man vill liksom inte ha en sullig melon i halva fejjan så att skära ner dom i mindre mumsbitar är perfekt.. Sen är det nog cheddar i skålen bredvid.
 
Om det är något vi alltid äter på sommaren och som man förknippar med sommaren så är det absolut ett fat med tomat, mozzarella och färsk basilika som jag alltid ringlar en god olivolja över samt kryddar med salt och peppar. Tips är att fylla extra mycket med olivolja i mitten av fatet likaså dra några varv med salt & pepparkvarnen så doppar du nybakat bröd i oljan. MUMS! För oss som älskar färska örter, repa ner lite sånt också.
 
En brie brukar alltid finnas på bordet och förut har jag alltid köpt pastöriserad, har bara gått på rutin och har fått för mig att jag inte gillat opastöriserad som Brie De Meaux men den är RIKTIGT god. Så mycket mer smak och tänk på att alltid ta fram ostarna cirka 1 timme innan du ska äta så hinner smakerna utvecklas mer. På bilden är det dock en pastöriserad ost..

Mina favoritkex är nog TUC tror jag, älskar dom i Sweet Chili och Paprika. Det är nästan livsfarkigt att ställa fram för dom blir nästan som chips. Finns även i smakerna sour creme, salt, salt & peppar (också supergoda) och cheese.
 
Något mer som hör till ostkategorin är goda marmelader och sylter. Det gifter sig liksom i munnen och kag brukar köpa hem ICA Selection´s Fikon Marmelad men sist så köpte jag hem hjortronsylt och jisses vad gott det är till  te.x brie och kittost. Stort tips på den och gillar du ädelost, som jag gör (typ enda i familjen) så är det supergott med en päronmarmelad till. Vill du  ta det till ytterligare en nivå så tppar du din brie med marmelad med hackade blandade nötter. Det är supergott att rosta på dom lite med färsk rosmarin.. Nu kom jag genast att tänka på en annan sak jag ska göra snart och tipsa er om.. Innefattar brie, honung, nötter och färska örter ungefär så återkommer om det.
 
Oftast så har vi även något sorts färsk bröd på bordet när vi äter plock eller så har jag rostat brödet i ugnen med ost, olja och örter så dom blir som en skorpa och det är perfek att ha en aioli att doppa sitt bröd i och just denna gång så hade jag min supergoda saffransaioli till. Asså den är magisk... Egentligen är det bara hemmagjord majonnäs som du tillsätter vitlök i (så det blir en aioli) sen tillsätter man saffran som du blandat ut med lite honung... Magi på burk! Fatta vad gott till räkor etc..
 
Det handlar inte bara om maten utan själva miljön man sitter i, hela upplevelsen blir total liksom så tänkte även bjuda på lite bilder från trädgården som jag pysslar i för det mesta.. Äppelträden blommar för fullt just nu och jag tycker det är så himla vackern när man sitter precis brevid våra 2 äppelträd.
 
Brevid det så porlar det i dammen som står på dygnet runt, älskar verkligen den här dammnen och vad den gör för trädgården. Våra solitär bin uppskattar verkligen dammen, samt alla humlor som hjälper till med pollineringen i trädgården. Det är så lugnande och harmoniskt och höra vattnet porla hela tiden dock så måste vi göra iordningen dammen lite till...
 
I höstas, precis innan snön kom.. Asså vi snackar verkligen bara dagar så gjorde jag iordning en rabatt med massa tulpaner och gissa om jag är glad över det. Det är verkligen en fröjd för ögatt att titta ut genom fönstret..
 
Åter till maten...
 
Prosecco/Cava passar utmärkt till detta så vi brukar börja med det me jag vill inte ha för mycket, det blir för "surt" för magen så det byts sedan ut mot ett riktigt gott röd vin.
 
OM ni fortfarande kollar i detta inlägg med för mycket så hejja dig!
 
Jag bakade focaccia bröd denna gång och det är så gott, det är faktiskt Björn´s favoritbröd som jag bakar och han skulle lätt kunna sätta i sig allt bröd själv ha ha. Recept får ni naturligvis nedan:
 

Focaccia
2 st bröd

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt
250 g små tomater, gärna blandade färger
1 näve färsk basilika

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en skål. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk eller plastfilm, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

 

Kvällen avslutades uppe på soldäck till solnedgången som är lika vacker varje gång.. Och SORRY för otroligt långt inlägg... Men så kan det vara ibland. Ha nu en superfin helg och njut massor, själv ska jag hoppa in i duschen och göra mig iordning för efter barnen slutat skolan så tar jag med dom på annan ort över helgen. Stor kram till er..
dalarna - delikatesser - helheten - livetpålandet - mitthem - ostbricka - plockmat - prosecco - skönahem