Uppdaterat recept: Ingefärsshot m. kanel & citron

Förkylningarnas tid är här och vi behöver verkligen allt för att boosta våra kroppar inifrån med diverse vitaminer. Något som vi ofta har i kylen är ingefärsshot och jag kokar alltid min egna men mitt recept är lite uppdaterat idag än det jag tipsat er om förut i bl.a  detta inlägg. Det har tillkommit mer ingefära och mer citronsaft annars är nog receptet ganska lika men så klart ska ni få det på begäran ifrån min instagram. Ingefärsshoten håller cirka 2-3 veckor i kylen och tänk på att skaka den rejält varje gång innan du häller upp en shot.
 
Jag brukar aldrig skala min ingefära, jag brukar kolla över den så den ser helt okej och tvätta den noga sen river jag den grovt på ett rivjärn. Ingefära ska du förvara i kylskåpet efter du köpt den, jag brukar ha en längst ned i kylskåpet för det är inte lika kallt där som högre upp i kylen och tänk på att om du köpt din ingefära i en plastpåse så öppna gärna upp påsen så lite luft kan cirkulera runt den annars kan det lätt bli kondens i påsen och ingefäran börjar mögla.
 
Ingefärsshot med kanel och citron
ca 350 g färsk ingefära
1 liter vatten
1 ½ dl honung, cirka (smaka av)
2 citroner, saften
1 kanelstång
 
Skölj ingefäran noga, skala inte, utan riv grovt på rivjärn. Lägg den rivna ingefäran i en kastrull med vattnet. Värm under omrörning till max 60 grader, använd termometer. Lägg i kanelstången och låt dra under lock tills blandningen är 40 grader. Blanda ner honungen . Låt dra i ytterligare 2-3 tim. Pressa ur citronerna (rulla dem mot ett hårt underlag så frigörs mer saft). Häll i saften när blandningen svalnat till rums- temperatur. Ta ur kanelstången och skölj av den lätt, lägg åt sidan. Sila shoten, jag brukar trycka baksidan av en sked mot ingefäran när den ligger i silen så jag verkligen får ut så mycket vätska som möjligt. Häll upp i flaska och stoppa ned kanelstången. Tänk på att kanelstången kan vara svår att få ur sen om du häller upp shoten i en flaska med väldigt smal flaskhals...
 
Varje morgon startar vi dagen med en shot, så himla gott och kanelen gör verkligen det lilla extra i mitt tycke. Brukar du dricka ingefärsshot?
 
Hoppas ni testar receptet och som sagt, shoten håller cirka 2-3 veckor i kylen. Tänk på att försöka ha så ren flaska som möjligt när du häller upp din shot. Jag har diskmaskin så där brukar jag diska mina flaskor men jag kokar aldrig flaskorna. Det är väl det optimala för att hålla bakterinerna borta MEN med god hygien så ska det gå bra ändå. Ha en fortsatt fin Tisdag, stor kram.
boostakroppen - dalarna - ingefära - ingefärsshot - matblogg - vitaminer