Kalljästa frukostfrallor

Morgonstund har Guld i mun? Njae inte riktigt men en nybakat fralla. Har tänkt att göra kalljäst bröd ett tag nu men det har inte riktigt blivit av förräns några dagar sen och det passar perfekt nu när Kevin har påsklov. Brödet har jag bakat med hälften vetemjöl special och hälften med rågsikt sen använde jag även riven morot i brödet men det var bara för jag hade morot i kylen som behövde ätas upp. Hade jag ätit brödet själv hade jag nog valt att smaksätta det med nötter då jag är en nötfantast..
 
Brödet är så enkelt att göra, du vevar bara ihop den och ställer in den för jäsning i kylen under natten. Enklare än så är det inte.. Det här är när jag tog ut den på morgonen dagen efter jäsning..
 
Jag försöker att inte knåda degen alls, försöker knappt att röra den mer än jag behöver.. Delar den endast med en degskrapa och formar den lite som en boll men den funkar lika bra att bara dela och slänga på plåten. Det hänger inte på formen utan smaken ;).
 
Kalljästa frukostfrallor
 
1/2 paket jäst
5 dl kallt vatten
2 msk valfri olja
1 nypa strösocker
1 tsk salt
cirka 5 dl vetemjöl special
cirka 5 dl rågsikt

smaksättning om man vill: riven morot, nötter etc

Lös upp jästen i lite av vattnet. Rör om tills all jäst har löst upp. Ha sedan i resten av vattnet, olja, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget under omrörning. Degen skall fortfarande vara rätt lös. Ha eventuellt i någon smaksättning. Täck bunken med plastfolie och låt stå framme en stund innan du ställer in bunken i kylskåpet. Låt stå i kylen över natten.

Tag fram degen på morgonen och sätt ugnen på 250°C.  Ställ in en långpanna i ugnen. Ha upp degen på mjölat bord. Forma till en avlång rulle utan att knåda degen. Dela i cirka 10-14  lika stora bitar och vik in ändbitarna och forma till en rund bulle. Lägg på en plåt som du smort med smör. Ställ in plåten med bröd i ugnen och ha en form med kallt vatten  i botten av ugnen, som alltså står under plåten.


Grädda i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg på både under och ovansida. Låt svalna på galler.

Utmärkt att stoppa en påse i frysen också och ta upp vid ett senare tillfälle.. Hoppas ni testar receptet och att ni gillar det. Perfekt b röd att veva ihop på kvällen, balka av på morgonen och ta med på sommarens alla utflykter.. Kevin var mer än nöjd att få nybakat bröd till frukost. Nu har jag börja testa att sätta en surdeg men vet inte hur det går riktigt ha ha.. Återkommer om jag får till brödet. Ha en superfin Fredag. Stor kram.
bröd - hembakat - kalljästbröd - matbröd - nybakat