Krusbärspaj med kanel & vaniljsås

Nu var det ett bra tag sen jag var här men nu är jag tillbaka så HEJ! Jag börjar med att bjuda er på ett riktigt smarrig recept på krusbärspaj och jag valde även att ploppa i en handfull med körsbär i pajen då jag har mängder med körsbär på gården. Kan lova att krusbärsbusken är knökfull av bär, detta är bara en bråkdel av buskens alla bär.
 
Det är med skräckblandad förtjusning att plocka krusbär, det vet ni som gjort det någon gång. Det första jag gjorde var att bli påmind hur smärta känns när man plockar dom genom att knöla in tummen i en av deras taggar, blodet bara forsade nedför armen.. Nej, det kanske var lite överdrivet men blod kom, det var i alla fall sanning.  Men så vackra dom är, som röda rubiner..
 
Som sagt, jag bakade en paj av en del av krusbären från denna skål och jag ska göra samma paj idag igen då min son Kevin verkligen älskade pajen  som tog slut i ett nafs. Jag tänkte även göra en god sylt som jag kan njuta av i höst tillsammans med goda & smakrika ostar.
 
Körsbären är inte ett måste i receptet, det var mer för att försöka ta vara på lite av körsbären från trädet. Jag skriver in det som ett eventuellt...
 
 
Krusbärspaj med kanel

Smuldeg:
150 g smör
3 dl mjöl
0.5 dl ljust muscovadosocker
0.5 msk kanel beroende hur kraftig kanelsmak du vill ha


Fyllning:
550 g färska krusbär
1 dl ljust muscovadosocker
2 tsk maizena
2 tsk vaniljsocker
Eventuellt 1 handfull med körsbär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en smord pajform. Nyp ihop alla ingredienser till smuldegen. Fördela smulorna över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Serveras pajen med vaniljssås eller glass.
 
Hoppas ni kommer testa receptet, jag ska ta och sätta fart här så det finns en paj färdig när Kevin kommer hem från skolan.. Det är väl lyx om något och något jag hoppas han minns med värme som ett härligt barndomsminne när han ser tillbaka på sin barndom.
dalarna - hembakat - krusbärspaj - matblogg - recept - skördetid